heim

i atelier

utstillinger

installasjoner

cv

 

 

"det handler om å se"

 

FARGEBILDER

Solfrid Olette Mortensen

Agder Kunstsenter, Kristiansand (NO)

09.08 - 25.08.2013

Pressemelding ved Raind Thommesen, daglig leder

Agder Kunstsenter starter høstsesongen med en utstilling av billedkunstner Solfrid Olette Mortensen der kunstneren undersøker og leker med farger i et todimensjonalt format, ved bruk av akrylmaling på lerret. Utstillingen består av to separate deler, den ene kan ses som en homage til abstrakt ekspresjonisme, en i all hovedsak amerikansk kunstretning på 1940-60-tallet med Barnett Newman, Pollock, Rothko og de Kooning blant dens mest kjente kunstnere. I arbeidet med utstillingen har Solfrid Mortensen latt seg inspirere av et bilde av Morris Louis fra 1960. Mortensen bruker tyngdeloven som virkemiddel ved at hun lar tyntflytende maling renne nedover lerretene, slik lar hun malingen selv skape organiske striper i billedflaten. I disse maleriene balanserer kunstneren mellom å la malingen, ved hjelp av tyngdekraften, ta kontroll over arbeidet, og selv kontrollere materialet.

Den andre delen av utstillingen er en malerisk dagbok fra et atelieropphold i Andalucia i Spania. Mortensen malte ett bilde om dagen, inspirert av en hverdagslig hendelse. Denne delen av utstillingen er presentert som en horisontal tidslinje bestående av mindre malerier som er bygget opp av transparente fargeflater malt lag på lag. Disse verkene fremstår som monokromer, men bærer i seg nyanser og sjatteringer fra de forskjellige fargelagene. I alt består serien ”Diario de los Colores” av 29 malerier, like mange som antall dager hun oppholdt seg i Andalucia. Ved å gi bildene spanske titler øvde kunstneren seg i språket. Etter hvert som ordforrådet økte, oppsto det en større dialog mellom tekst og farge, og serien av malerier er dermed også en språklig og litterær reisedagbok.

Solfrid Olette Mortensen (f. 1952) bor og arbeider på Lista og er mest kjent for å arbeide med romlige lysinstallasjoner, landart og tegning. I de senere år har kunstneren arbeidet mer konsentrert med maleri på lerret. ”Fargebilder”, utstillingen i Agder Kunstsenter er hennes første presentasjon med bare bilder på vegg. Solfrid Olette Mortensen har stilt ut bredt i inn- og utland siden hennes første soloutstilling på UKS i Oslo i 1983. Hennes seneste soloutstillinger var på Kunstmuseet Kube i Ålesund (2010) og Hå Gamle Prestegård (2012).

Solfrid Olette Mortensen, Diario de los Colores, akryl og tekst på papir, serie på 29 bilder Solfrid Olette Mortensen, Diario de los Colores, akryl og tekst på papir, serie på 29 bilder, detalj Solfrid Olette Mortensen, Arena, akryl på lerret Solfrid Olette Mortensen, Fall, akryl på lerret Solfrid Olette Mortensen, Dialog, akryl på lerret Solfrid Olette Mortensen, Fase, akryl på lerret